TOREK
7
April

Tista lepa leta in Poljska Himalaja – ženske v gorah


Natisni
Pošlji
Oceni

Tista lepa leta

film o zgodovini gorništva

posebna nagrada žirije na 4. festivalu gorniškega filma

dolžina: 50 min.


avtorja filma: Boštjan Mašera in Mojca Volkar Trobevšek


Takoj po koncu druge svetovne vojne se je na Slovenskem izoblikovala generacija plezalcev, ki je korenito spremenila dotedanji pristop do slovenskega alpinizma. Zgledovala se je po mojstrih dolomitskih skalnih smeri, dvignila mejo preplezanih težav v skali do zgornje 6. stopnje in v domači alpinizem prvič vnesla nekaj športnega duha. Ob vsem tem pa še vedno plezala tudi s predvojnimi vzorniki. V zimski alpinistiki je napredovala v vse težjih ponovitvah in vedno pogosteje obiskovala granitne vršace Centralnih Alp. Rado Kočevar, Ciril Debeljak - Cic, France Zupan, Sandi in Danica Blažina ter mnogi drugi so bili tik pred tem, da dobijo vozovnico za Himalajo, a žal so obstali nekje vmes med slovenskimi Alpami in najvišjimi vrhovi sveta.

 


(Polish Himalayas - Women in the Mountains)

film o zgodovini gorništva

posebna pohvala žirije na 4. festivalu gorniškega filma

dolžina: 41 min.


avtorja filma: Anna Filipow in Krzysztof Wielick


»Dobri bog nama je pomagal, da sva oba na isti dan dosegla velike višave.« Tako priznanje je dal Janez Pavel II. ob svoji izvolitvi za papeža rojakinji Wandi Rutkiewicz, prvi Evropejki, ki je stopila na vrh Everesta. Vzpon poljskih plezalk je bil res velika prelomnica in je mnogo pripomogel k razvoju ženskega alpinizma.

»Dobri bog nama je pomagal, da sva oba na isti dan dosegla velike višave.« To je najbolj znana izjava, povezana s poljskim alpinizmom. Zdaj, ko sta oba udeleženca tega pogovora že pokojna, nas gane še toliko bolj. Te besede je 10. junija 1979, ob svojem prvem obisku na Poljskem, izrekel papež Janez Pavel II., namenjene pa so bile Wandi Rutkiewicz, eni najboljših alpinistk na svetu. Papež je imel v mislih 16. oktober leta 1978, ki je bil za oba najpomembnejši dan v življenju – Karol Woytila je bil ta dan izvoljen za novega papeža, Wanda, njegova rojakinja iz oddaljene poljske dežele, pa je kot tretja ženska in kot prva Evropejka stala na vrhu najvišje gore na svetu. Ta dogodek so mnogi razumeli kot čudež, a je bil tudi močna potrditev fenomena, ki so ga ustvarile poljske plezalke: ženski alpinizem.

 
Organizator:  Linhartova dvorana RadovljicaPrireditev vstavil: Linhartova dvorana Radovljica
Dne: 21.10.2011 22:23:00

Pošlji prijateljem
E-pošta pošiljatelja:  
E-pošta prejemnika:  
Sporočilo: