SREDA
1
April

Eko košarice zelenjave, sadja in žita: Partnersko kmetovanje


Natisni
Pošlji
OceniRazdeljevanje ekoloških sadno-zelenjavnih in žitno-oljnih košaric v okviru projekta Partnersko kmetovanje poteka vsak četrtek med 16. in 17.00 uro na parkirišču KGZS (Vinarska 14) v Mariboru.


 


Dobrodošli tudi tisti, ki želite namesto redne košarice le posamezni ekološki pridelek ali izdelek.


In tudi tisti, ki bi želeli izvedeti več in videti, kako partnersko kmetovanj v praksi poteka.


 


 


Zainteresirani za vključitev v partnersko kmetovanje ste vabljeni, da pokličete Društvo ECHo in se dogovorite za sodelovanje.


PARTNERSKO KMETIJSTVO                                                        Če še niste slišali za partnersko kmetijstvo, je to najbrž zato, ker je tak način povezovanja med kmeti in potrošniki novost v Sloveniji. V svetu so se razširili različni modeli, vsi ti sistemi (CSA - Community Supported Agriculture) pa imajo skupni imenovalec: spodbujajo lokalnost, trajnostno in etično potrošništvo s posebnim poudarkom na solidarnosti manjših kmetov, ki kmetujejo brez sintetičnih gnojil in škropiv. Po navadi gre za enega kmeta ali skupino kmetov, ki prodajajo svoj pridelek 20 do 30 odjemalcem. Kmet se pred setveno sezono pogovori s potrošniki o njihovih željah, dogovorijo se za jasna pravila, nato kmet zaseje površino ter oskrbuje pridelke po tehnologiji in predpisih ekološke pridelave. Pridelki, ki so zrasli na dogovorjeni površini, se tedensko razdelijo med odjemalce in jim je tako ponujena možnost dostopa do visoko kakovostnih živil, kmetu pa je omogočeno dostojno življenje.

 

Ko se odločite za sodelovanje, se vsak teden na dogovorjeni dan, uro in lokacijo dobite s kmetom in ostalimi odjemalci in prevzamete košarico. Med seboj lahko pridelke in izdelke tudi menjate, se pogovorite in preživite kakšne pol ure ali uro med podobno mislečimi. Sodelovanje za vas pomeni neko zavezo ter tudi vse prednosti, ki so navedene spodaj. Košarice lahko plačujete tedensko, mesečno ali letno. Idealno je, da vas kmet zalaga vsak teden skozi celo leto.

 

Ker pa je projekt na Štajerskem in v Prekmurju v začetni fazi, v letu 2011 načrtujemo med 20 in 30 košaricami, torej med 20 in 30 tednov. Cena košarice je stvar pogajanja med vami (skupino odjemalcev) in kmetom.

 

Partnersko kmetijstvo – odnos, ki povezuje!

Kot potencialni posvojitelji kmeta si lahko obetate naslednje koristi:  • Tedensko boste preskrbljeni z resnično svežo zelenjavo, sadjem, mlečnimi pridelki, medom in mesom iz ekološke pridelave; odvisno od tega, kaj želite in od katerega kmeta želite pridelke jemati.

  • Natančno boste  seznanjeni  o tem, kdo vam prideluje hrano in na kakšen način. Vedeli boste, od kod prihaja vaša hrana na krožnik.  S prstom boste znali pokazati, kje je zrasel ta in ta paradižnik, kje korenčki, katera žival vas  je nahranila ...

  • Imeli boste vpliv na sam potek pridelovanja. S pridelovalcem se lahko vedno pogovorite, česa si želite in česa ne marate. Večinoma vam bodo ustregli … Hipermarketi nimajo takega posluha, saj svojih pridelovalcev sploh ne poznajo.

  • Večkrat se zgodi, in to je po navadi v sezonskem času, da za plačano ceno dobite več kot je ocenjena tržna vrednost blaga. Zaradi radodarnosti narave in obilja kmet pridela več kot je načrtoval in te viške radodarno razdeli med vami. Tako smo spet vsi zadovoljni; kmet, ker mu dobro gre in potrošnik, ker dobi več za enako ceno.


 Elektronska pošta:  info@ech-o.org
Telefon: +386 (0)41 294 050

Organizator:  Društvo ECHo, ekologija, kulturna raznolikost, zdravje

TERMINI:
V cetrtek ob 16:00

Prireditev vstavil: Matic
Dne: 6.6.2011 15:49:00

Pošlji prijateljem
E-pošta pošiljatelja:  
E-pošta prejemnika:  
Sporočilo: