ČETRTEK
9
April

Vampirska ljubezen


Natisni
Pošlji
Oceni

Låt den rätte komma in; romantična srhljivka

Tomas AlfredsonŠvedska, 2008, 35 mm, barvni, 1:1.85

114 min

 


 


festivali, nagrade

Karlovi Vari 2008, Tribeca 2008 (nagrada za najboljši igrani film), Mednarodni festival fantastičnega filma Bruselj 2009 (zlati krokar za najboljši film), Festival fantastičnega filma Amsterdam 2009 (črni tulipan in srebrni krik za najboljši film), Edinburg 2008 (nagrada kritikov za najboljši film), Fant-Asia 2008 (nagrada žirije za najboljši film, najboljšo režijo in najboljšo fotografijo), Sitges 2008 (velika zlata nagrada za najboljši evropski fantastični film).


zgodba

Dvanajstletni Oskar je introvertiran, osamljen fant, stalna tarča nadlegovanja močnejših sošolcev. Ko se v njegovo sosesko priseli vrstnica Eli, se zdi, da je naposled le našel sorodno dušo. Eli, bledolična, resnobna in na mraz neobčutljiva deklica s čudnim telesnim vonjem, se prikaže le ponoči, ob njenem prihodu v mesto pa pride do vrste skrivnostnih izginotij in umorov. Medtem ko Oskar počasi odkriva njeno pravo naravo, med njima vzklije prva mladostniška ljubezen. A Eli ve, da lahko preživi le, če se nikjer ne ustali. Oskarja nauči, kako se upreti zalezovalcem, a ko se fant vseeno znajde v škripcih in zre svoji največji grozi v oči, se Eli vrne in ga brani na edini način, ki ga pozna.


Strašljiva, temačna ter hkrati nenavadno nežna in poetična zgodba o odraščanju splete teme prijateljstva, zvestobe in zavrnitve v romantično fantazijsko grozljivko.


zanimivosti

Vampirska ljubezen je bila posneta po eni največjih švedskih literarnih uspešnic vseh časov, ki je s svojo nenavadno mešanico romance, groze in natančne upodobitve predmestnega življenja nemudoma osvojila srca bralcev in bila prevedena v dvanajst držav. Avtor romana John Ajvide Lindqvist (rojen leta 1968), ki je napisal tudi scenarij za film, se je poprej preživljal kot komedijant in čarovnik.


 


režija Tomas Alfredson

scenarij John Ajvide Lindqvist (po svojem istoimenskem romanu)

fotografija Hoyte van Hoytema

montaža Dino Jonsäter, Tomas Alfredson

glasba Johan Söderqvist

produkcija John Nordling, Carl Molinder

igrajo Kåre Hedebrant, Lina Leandersson, Per Ragnar, Henrik Dahl, Karin Bergquist, Peter Carlberg, Ika Nord, Mikael Rahm, Karl-Robert Lindgren, Anders T. Peedu, Pale Olofsson

distribucija Demiurg
Organizator:  Linhartova dvorana RadovljicaPrireditev vstavil: Linhartova dvorana Radovljica
Dne: 27.12.2009 12:01:00

Pošlji prijateljem
E-pošta pošiljatelja:  
E-pošta prejemnika:  
Sporočilo: