SOBOTA
4
April

celovečerni dokumentarni film: Vojna za Darfur


Natisni
Pošlji
Oceni

Dar Fur - Vojna za vodo je celovečerni dokumentarni film o misiji Toma Križnarja, aktivista za človekove pravice in posebnega odposlanca pokojnega slovenskega predsednika Dr. Janeza Drnovška, na prepovedana področja zahodnega Sudana, kjer se dogaja trenutno največja svetovna humanitarna katastrofa.


Medtem ko Križnar različnim frakcijam Sudanske osvobodilne vojske (SLA) predstavlja slovenski mirovni predlog, ves čas snema čustvene pogovore z glavnimi uporniškimi vodji kot tudi civilisti. To je prvi film o Darfurju, ki ostalemu svetu omogoča vpogled v mentaliteto upornikov v Darfurju in dogodke, ki so se tam dogajali med februarjem in septembrom 2006. Pokaže, zakaj je bil mirovni sporazum med sudansko vlado in samooklicanim vodjo SLA Minnijem Minawijem, ki so ga orkestrirale ZDA in je bil podpisan pod okriljem Afriške unije v Abuji, Nigerija, očitno politična farsa, ki se nadaljuje tudi danes.


Dokumentarec argumentira, da vojna v Darfurju ni le vojna proti marginalizaciji in upor proti pohlepu arabske vlade po nafti in naravnih dobrinah. Ponuja namreč tudi močne utemeljitve, da se je vojna začela že veliko prej, kot posledica klimatskih sprememb.


Najbogatejši izviri vode so v Jebel Marri, kjer živijo Furi.


Dar Fur pomeni "domovina Furov".


Furi so največje žrtve vojne za kozarec vode.


Šokantni posnetki in intervjuji kažejo, kdo vse je odgovoren za trpljenje nedolžnih žena in otrok v Darfurju.


Film pripoveduje zgodbo o neuspeli iniciativi slovenskega predsednika, ki je bila ustavljena z grozilnim pismom ameriške zunanje ministrice Condolezze Rice, z zahtevo naj se majhna Slovenija ne vmešava v širšo svetovno politiko.


Film prikazuje hrabrost Toma Križnarja in rešitev, ki jo je našel na vrhu gore Jebel Marra, pod katero Al Kaida uri svoje vojake. Rešitev se pokaže med gledanjem dokumetarca.
Organizator:  Linhartova dvorana RadovljicaPrireditev vstavil: Linhartova dvorana Radovljica
Dne: 29.11.2008 9:19:00

Pošlji prijateljem
E-pošta pošiljatelja:  
E-pošta prejemnika:  
Sporočilo: