SOBOTA
28
Marec

komedija/drama: Filmsko gledališče: Repriza (Reprise)


Natisni
Pošlji
Oceni

Dolžina: 1h 43 min
Leto: 2006
Država: Norveška
Režija:
Joachim Trier

Scenarij:
Eskil Vogt & Joachim Trier
Igrajo:
Anders Danielsen Lie (Phillip), Espen Klouman Honier (Erik), Viktoria Winge (Kari), Odd Magnus Williamson (Morten), Pal Stokka (Geir), Christian Rubeck (Lars), Henrik Elvestadt (Henning)


                


Triindvajsetletnika Erik in Phillip želita postati slavna pisatelja. Njun glavnih vzor je samotarski pisatelj Sten Egil Dahl, katerega knjige so postale svetovne uspešnice in ki na stara leta po ulicah Osla, odmaknjen od sodobnega življenja, v miru sprehaja svojega psa.


Erikova knjiga je s strani vseh založnikov zavrnjena,  Phillip pa s svojo knjigo čez noč doseže velik uspeh, kar je zanj kot predstavnika norveške post punkovske scene očitno prehud udarec: nenadna slava ga pripelje naravnost na psihiatrično kliniko.


Erik v nasprotju z impulzivnim Phillipom vztrajno piše naprej in s premišljenimi koraki končno najde uglednega založnika, ki je pripravljen izdati njegov literarni prvenec.


Obsedeno iskanje umetniške slave, »zgodbe o uspehu« za oba prijatelja pomeni tudi terapijo za težave, ki jih imata s svojimi dekleti: cena slave v »zgodbi o uspehu« je hkrati zgodba o nerealiziranih ljubezenskih razmerjih.


In če Phillip po okrevanju opusti pisanje in se raje posveti zapletenemu razmerju z rahločutno Karin, pa Erika njegovo dekle Lillian zapusti in ostane sam s svojo knjigo, ki so jo kritiki raztrgali.


 


             


REPRIZA pripoveduje zgodbo o notranjih protislovjih današnje generacije mladih. Skozi nadvse domišljeno razdrobljeno pripovedno strukturo, hitro izmenjavanje ter prepletanje »poetičnih« in »punkovskih« sekvenc gledalca nenehno izziva z vprašanji o ambicijah, kreativnosti, domišljavosti, norosti, uspehu, neuspehu, depresiji, obupu, prijateljstvu in ljubezni na način, ki gledalcu ne vsiljuje dokončnih odgovorov in sporočil, temveč mu jih prepušča v lastni razmislek.


Po obliki in vsebini si film za svoj zgled vzame francosko novovalovsko klasiko JULES IN JIM Francoisa Truffauta, ki ga režiser tudi eksplicitno navaja kot svoj največji zgled in inspiracjo.  Po mnenju filmskih poznavalcev je režiserju Joachimu Trierju uspelo povsem obuditi sproščeni novovalovski duh, ki na lahkoten, distanciran  način obravnava  »težke« teme.  Tako je REPRIZA eden redkih sodobnih filmov, ki se odkrito spominja velikih dometov evropske filmske zgodovine, triintridesetletni Joachim Trier pa izjemen predstavnik svoje generacije, ki njenega duha ambiciozno in  kreativno oživlja.
Organizator:  Linhartova dvorana RadovljicaPrireditev vstavil: Linhartova dvorana Radovljica
Dne: 27.12.2007 10:54:00

Pošlji prijateljem
E-pošta pošiljatelja:  
E-pošta prejemnika:  
Sporočilo: