SOBOTA
4
April

Dario Fo, Franca Rame: Svobodni zakon


 

Priprava na zakon in zakonska obnova: Iskreno in brez fige v žepu!


Ob uprizoritvah Fojevih komedij izven Italije so le te – z namenom učinkovito povzeti lokalno socialno situacijo - zelo pogosto deležne predelav in tako je bilo tudi tokrat. Samanta in Rok Ribič sta zakonca srednjih let; Primorka in Štajerc, ki sta si spletla gnezdo v Ljubljani. Rok Ribič, neutrudni čezplotni rekreativec, se mora soočiti z dejstvom, da se je za tovrstno športno aktivnost ogrela tudi njegova žena in da ga bo na tem področju vsak čas posekala. Ponižanje je boleče in čas je za razmislek o pravi definiciji svobodnega zakona: Svobodni zakon je zakon, v katerem je brez obveznosti samo mož, ne pa tudi žena. Ko bi ženske to že enkrat dojele, bi bil svet precej lepši in življenje dosti enostavnejše.


Na srečo pa Samanta ne popusti: Midva. Za kaj pri naju sploh gre. Bova razpucala in se vzela k sebi ali si bova kupila zlato verižico in nanjo kot jagode rožnega venca nizala čezplotna razmerja?


SAMANTA: Doma noče, zunaj pa je kot pitbul: vse bi raztrgal! Kako hudiča naj jaz vem, kaj si ti pri seksu želiš? In kaj je tisto, kar ti jaz ne znam narediti, vse druge babe pa znajo?!


ROK: Zakaj teh stvari ne moreva razčistit kot dva normalna človeka? Koza zmešana!


Fojeva besedila Mati, Svobodni zakon ter druga so v 80. letih nastajala na pobudo France Rame, ki je že od leta 1977 dalje, začenši s serijo oddaj za državno televizijo Spregovorimo o ženskah in lepljenki Vse za dom, posteljo in cerkev, kritično ocenjevala realne možnosti ženske emancipacije, glasno opevane enakopravnosti moškega in ženske in se neusmiljeno norčevala iz primitivnosti moškega šovinizma.


V Sloveniji je bila komedija Svobodni zakon prvič uprizorjena v režiji Jaše Jamnika, 4. decembra 2000 v Mestnem gledališču Ptuj, z naslovom Svobodno razmerje.


Prevod: Gašper Malej

Priredba: Tamara Matevc, Samo M. Strelec, Novi ZATO.

Režiser in scenograf: Samo M. Strelec

Kostumograf: Leo Kulaš

Igrata: Samanta Ribič: Nataša Tič Ralijan, Rok Ribič: Tadej Toš

Grafična podoba: Mitja Visočnik

Produkcija: Narodni dom MariborSpletna stran:  http://www.nd-mb.si
Elektronska pošta:  nd@nd-mb.si
Telefon: +386 (0)2 229 40 50, +386 (0)40 744 122

Organizator:  Narodni dom MariborPrireditev vstavil: Matic
Dne: 24.9.2009 10:40:00